субота, 12. мај 2018.

Doboš torta

Jedna od mojih omiljenih torti koja se u specijalnim prilikama nadje na desert meniju je definitivno Doboš torta. Prelepog je izgleda i veoma unikatnog ukusa i baš zbog toga je ljudi obožavaju.



Sastojci :


Kore :


9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna, ne prepunih
1 kesica vanilin šećera


Fil :

6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g margarina ili putera
2 kesice vanilin šećera
Glazura:
200 g šećera





Priprema :

Za kore : Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin šećer. Mutiti dok se šećer ne istopi nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na okruglom plehu srazmere 28cm prečnika.
Fil : Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladan, približno oko 40 stepeni. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno .Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte i ukrasiti po želji.



Nove recepte možete pratiti putem moje FB stranice , Instagrama ili putem Google Plus Profila



0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design