Mekike su preukusne, meke i prave domaće po receptu koji svima uspeva.
Ove mekike pravimo po ovom receptu već dugi niz godina i uvek nas oduševe ukusom i mekoćom.
Takodje ovaj recept je i postan za sve koji postite. :)
Sastojci :
5 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
40 g svežeg kvasca
50 ml ulja
900 g brašna
U dublju posudu za mešenje dodati 5 dcl vode, usitnite rukama 40 g svežeg kvasca zatim dodajte 1 kašiku šećera i promešajte.
Dodajite po malo brašna od 900 g uz konstantno mešanje, kao i po malo ulja od 50 ml.
Dodajte 1 kašiku soli. Dodajte preostalo brašno kao i preostalo ulje i zamesite glatko testo.
Prekrite ga krpom i ostavite da odstoji 1 sat kako bi naraslo.
Pospite podlogu sa malo brašna,prebacite testo i premesite ga.
Po potrebi pospite još malo brašna.
Razvucite testo oklagijom pa ga preokrenite na drugu stranu.
Gledajte da vam je razvučeno testo nekih 1 do 1,5 cm debljine.
Secite pravugaonike od testa pa ih prebacite na tacnu posutu brašnom.
Dodajte i zagrejte ulje u tiganju pa zasecite po sredini svaku mekiku i lagano ih spustaštajte u vrelo ulje.
Pržite ih sve dok ne dobiju zlatnu boju pa ih okrenite na drugu stranu.
Kada su gotove prebacite ih na tacnu sa kuhinjskim papirom.
Isti postupak ponovite i sa preostalim mekikama.
Uživajte! :)
Video priprema :
0 коментара:
Постави коментар