Ovako torta izgleda sa pola mere |
Potrebno je :
125 g putera ili margarina
300 gr šećera
2 jaja
250 gr brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica soli
2 kašike kakao praha
1 šolja kiselog mleka ili jogurta
2 kašike tečne crvene prehrambene boje
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica sirćeta
Za fil :
350 ml slatke pavlake
500g krem sira ili mascarpone sira
150 g šećera u prahu
1-2 kašike ekstrata vanile
5g želatina u prahu
Priprema :
Umutiti puter i dodati šećer, pa dodati jedno pa drugo jaje, sve dok se masa dobro ne sjedini. Dodati vanilu i još malo sve mutiti. U drugoj posudi pomešati brašno, so i kakao prah, a u jogurt dodati crvenu boju i promešati. U smesu sa puterom treba dodati smesu sa brašnom i obojeni jogurt. Najbolje je to uraditi iz tri puta – sipati trećinu brašna i trećinu jogurta, lagano mutiti, pa to ponoviti još dva puta. Na kraju, u šoljici izmešati sodu bikarbonu i sirće, sačekati da dođe do reakcije pa onda varjačom lagano umešati u crvenu masu. Pola mase sipati u kalup za tortu veličine 26 cm i peći oko 25 minuta na 180°C a nakon toga, pa ponoviti postupak i sa drugom polovinom. Pečene biskvite ostaviti da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru zamotane u plastičnu foliju, kako se ne bi mrvili prilikom sečenja. Hladne biskvite preseći po debljini tako da se dobiju 4 kore.
Fil :
U jednoj posudi umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati rastopljen želatin. U drugoj posudi umutiti sir sa šećerom i vanilom tako da dobijete ujednačenu smesu. Ovoj smesi dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti. Gotov fil podeliti na 4 dela, nafilovati kore i spoljašnost torte, pa ukrasiti po želji.
Nove recepte možete pratiti putem moje FB stranice , Instagrama ili putem Google Plus Profila .
Nove recepte možete pratiti putem moje FB stranice , Instagrama ili putem Google Plus Profila .
0 коментара:
Постави коментар