среда, 8. април 2015.

Testo sa krompirom (Valjušci)

Veoma poznato Vojvodjansko jelo koje sigurno pamte starije generacije a i neke mladje generacije, takodje i jelo koje me uvek vrati u detinjstvo,zaista je ukusno i jednostavno za pripremu!
Postoji više različitih naziva za ovo jelo ja ga pamtim kao Valjušci i Testo sa krompirom,ali od skoro sam čuo da ga takodje zovu i Gredanir Marš.





Potrebno je :

800 g sitnije seckanog krompira
malo soli
1/2 l hladne vode
900 g brašna
1 kašika soli
2 kašičice slatke crvene mlevene paprike
2 pune kašike masti
2 glavice sitno seckanog crnog luka


Priprema :

Oljuštiti i na sitnije kocke iseći krompir, pa ga skuvati u posoljenoj vodi.
U šerpu sipati više vode, dodati kašiku soli i čekati da provri.
Za to vreme od pola litre hladne vode i oko 900 g brašna umesiti lepo, glatko testo.
Testo iseći na trake i praviti valjuške. Zatim valjuške kidati i ubacivati u šerpu sa ključalom vodom. Dok ih kidate, pokušajte prstima da ih tanjite. Kuvati oko 10-tak minuta.
Na masti izdinstati 2 glavice iseckanog crnog luka, malo posoliti, sipati vrlo malo vode kako bi luk omekšao još, promešati i dodati 2 pune kašičice slatke crvene mlevene paprike.
U luk dodati kuvan i grubo izgnječen krompir, izmešati, a zatim ubaciti i valjuške. Jelo nakratko vratiti na vruću ringlu neprestano mešajući.
Dekorisati ga zelenom salatom ili po želji i služiti! 
Uživajte! :)

Video recept : 


0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design