четвртак, 23. април 2015.

Crno bele kiflice

Sočne meke i veoma ukusne! :) 



Sastojci:

1 kg mekog brašna

150 g šećera
1 puna kašičica soli 
20 g svežeg kvasca
250 ml mleka 
250 ml ulja
3 jaja
40 g kakaa

Sirup :


500 g šećera

3 kesice vanilin šećera 
500 ml vode

Priprema :


U toplom mleku razmutiti šećer i kvasac, ostaviti da se aktivira i zapeni.

Skuvati sirup. U 500 ml vode sipati 500 g šećera i 3 kesice vanilin šećera. Kad provri kuvati oko 10 minuta i ostaviti da se ohladi.
Pripremiti dve posude za mešenje. U jednoj žicom razmutiti jaja, dodati ulje i nadosli kvasac sa mlekom i promešati. Presuti polovinu ove smese u drugu posudu, pa u jednu dodati kakao prah, prosejavajući ga kroz cediljku za čaj, i promešati. Sada u svaku posudu dodati oko 450 g brašna i mesiti da se dobije mekše testo. Po potrebi dodati još malo brašna, do 500 g po posudi. Svako testo oblikovati u kuglu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 25-30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim svako testo podeliti na 4 jednaka dela.
Od isečaka formirati loptice, spljoštiti u diskove, pokriti i ostaviti 10-ak minuta. Zatim uzimati po jedan crni i jedan beli disk i svaki pojedinacno razvaljati u krug prečnika oko 20 cm, staviti jedan preko drugog i razvaljati zajedno jos malo, do precnika oko 30 cm. Iseći na 12 delova i motati kiflice. Radi šarenila, neke kiflice motati tako da crna strana dodje spolja, a neke obrnutno. 
Kiflice redjati u rasporedu 3x8 na pleh od rerne obložen pek papirom. Biće potrebno dva pleha, tj. dve ture. Ostaviti kiflice preko šporeta, da rastu, dok se rerna greje na 180°C. Peći oko 15-20 minuta.
Pečene kiflice potapati na par minuta u sirup, i vaditi na pleh. Preliti ostatkom sirupa, pokriti plastičnom ili alu folijom i ostaviti da upijaju sirup. Kasnije prebaciti u plastične kutije sa poklopcima, čuvati u frižideru, zatvoreno.


Video recept :



0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design