среда, 28. октобар 2020.

Jaffa trouglići

Jaffa trouglići su jedan iz kategorije sitnih brzih kolača idealanih za slavlja. Brzo se prave još brže pojedu, izgledaju super a ukus im je fenomenalan!


Jaffa trouglići



Sastojci:


250 gr margarina ili maslaca

150 gr šećera  prahu

4 kašike kakaa

100 ml soka od pomorandže

300 gr mlevenog keksa

150 grama Jaffa keksa


Glazura po želji:


200 gr čokolade

4 kašike ulja


Priprema :

U dublju posudu dodati 250 g margarina,zatim dodati 150 g šećera u prahu.

Sve to lepo mikserom sjediniti.

Dodati 100 ml soka od pomorandže, 300 g mlevenog keksa, 2 kašike kakaa i sve mikserom fino sjediniti.

Dobijenu smesu još malo umesiti rukama.

150 g jaffa keksa iseći na sitnije komade.

Sjediniti rukama jaffa keks sa smesom.

Trougaoni kalup obložiti alu folijom i dobijenu smesu dodavati u kalup i lagano potiskivati svuda.

Preklopiti sa strane alu folijom i ostaviti u frižider da se stegne.

Isti postupak ponoviti i sa drugim kalupom.

Kada se kolač stegne prebaciti ga na tacnu i skinuti alu foliju.

Rastopiti 200 g crne čokolade sa 4 kašike ulja i premazati preko oba kolača.

Vratiti u frižider da se stegne.

Seći i poslužiti. Uživajte! :)


Video recept :



недеља, 25. октобар 2020.

Paradajz čorba sa mesnim kuglicama i rižom

Paradajz čorba sa mesnim kuglicama i rižom je čorba koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Brzo se pravi, preukusna je i lagana, oduševiće vas ukusom!


Paradajz čorba sa mesnim kuglicama i rižom


Sastojci :

Za mesne kuglice : 500 g mlevenog mesa 4-5 česnja belog luka 1 jaje 1 kašičica bibera 1 kašičica slatke mlevene paprike 2 kašičice vegete 2 kašike brašna Za čorbu : 3 l vode 1 l paradajz soka 3 lovorova lista 2 celera 1 crni luk 5-6 komada bibera u zrnu 2 kašike vegete 100 g pirinče

Priprema :


U posudu dodati 500 g mlevenog svinjskog mesa.

Zatim 4 -5 češnja belog luka narendati na sitno rende.

Dodati 1 jaje,1 kašičicu slatke mlevene paprike, 1 kašičicu mlevenog bibera, 2 kašičice vegete.

Sve lagano sjediniti rukom.

Postepeno dodavati 2 kašike brašna i nastaviti mešanje.

Ruke pobrašnjaviti malo pa vaditi pomalo od dobijene smese zatim oblikovati kuglice.

Dobijene kuglice redjati na tanjir posut sa malo brašna.

Postupak ponavljati dok se ne iskoristi sva smesa.

U dublju posudu za kuvanje dodativati postepeno 2 l vode ,1 crni luk kao i 2 celera.

Kada voda počne da ključa dodati 3 lovorova lista,5-6 komada bibera u zrnu,1 litru paradajaza kao i 2 kašike vegete.

Ostaviti da se kuva pa dodati jos 1 l vode.

100 g pirinče oprati pa dodati u čorbu, ostaviti malo da se kuva.

Mesne kuglice dodavasti jednu po jednu pa lagano promešati.

Ostaviti da se kuva sve dok kuglice ne isplivaju na vrh.

Uživajte! :)


Video recept :



петак, 16. октобар 2020.

Lenja pita sa jabukama

Lenja pita sa jabukama je jedan od onih recepata naših baka koji ne izlazi iz mode.Često je pravim jer je preukusna,lagana i podseća me na detinjstvo.

Lenja pita sa jabukama

Potrebno je : Testo : 500 g brašna 150 g šećera 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 1 jaje 1,5 dcl mleka 200 g masti ili 250 g margarina Fil : 1,5 kg jabuka 150 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika griza

Lenja pita sa jabukama


Priprema :

Kilu i po jabuka oprati i narendati.

U dublju posudu dodati jedno jaje,200 g masti,150 g šećera,1 prašak za pecivo kao i 1 vanilin šećer.

Varjačom sve lepo sjediniti.

Lagano dodavati 500 g brašna i 1,5 dcl mleka pa zamesiti testo.

Testo umesiti tako da se ono ne lepi za posudu.

Pleh veličine 35 x 25 cm namazati mašću i pobrašnjaviti sa brašnom.

Pobrašnjaviti malo sto pa na njega prebaciti dobijeno testo.

Oblikovati ga u valjak pa podeliti na dva dela.

Prvi deo lagano razvući oklagijom u srazmeri sa veličinom pleha.

Razvučeno testo malo posuti brašnom kao i oklagiju.

Lagano zarolati testo na oklagiju pa prebaciti ga u djuvečaru, fino rasporedito i potisnuti.

Narendane jabuke ocediti od soka,dodati 150 g šećera,1 kašiku griza kao i 1 vanilin šećer.

Sjediniti sve rukama.

Rasporediti jabuke preko testa i malo potisnuti.

Šporet zagrejati na 200 stepeni.

Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa.

Razvucite ga oklagijom,prebacite preko narendanih jabuka i lagano potisnite.

Izbodite viljuškom testo na više strana.

Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni.

Video priprema :



среда, 14. октобар 2020.

Slatki kupus sa mesom

Slatki kupus sa mesom je preukusan brzi ručak za celu porodicu.Ovo je jedno od onih jeftinih, brzih i jednostavnih jela na kašiku koji svi vole.


Slatki kupus sa mesom

U dublju posudu za kuvanje dodati i rastopiti kašiku masti. Za to vreme iseci na trake 1,5 kg kupusa. Kada se ulje zagreje dodati cetiri glavice iseckanog crnog luka. Pržiti luk na srednjoj vatri dok ne porumeni uz konstantno mešanje. Dodati kašiku vegete, kao i 2 lovorova lista,nastavite sa mešanjem. Dodati 1 kg svinjskog mesa isecenog na kocke. Sipati vode toliko da prekrije meso. Dodati 1 kašicicu mlevenog bibera kao i 2 kašicice slatke mlevene paprike. Kuvati meso da bude polu kuvano oko sat vremena. Zatim dodati isecen kupus i preliti ga sa vodom. Promešati i ostaviti da se kuva još 30-tak minuta. Zaciniti po ukusu. Slatki kupus sa mesom je spreman!

Video priprema :



Slatko od smokvi

Slatko od smokvi je definitvno najlepše slatko koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Preukusno je,prelepo izgleda i definitivno je dobitna kombinacija sa ovim voćem.


Slatko od smokvi

2 kg Smokvi operite i odsecite im drške. Čačkalicom izbosti svaku smokvu na par mesta. U 2 dcl hladne vode dodati 2 kesice limuntusa. Dobro promešati kako bi se limuntus rastopio. Zatim preliti preko smokvi. Dodati još vode toliko da se potope sve smokve. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta. U medjuvremenu u dublju posudu za kuvanje dodati 4 dcl vode, 2 kg šećera kao i 2 vanil šećera. Promešati šećer i vodu. Prebaciti na šporet da se kuva sve dok se šećer ne rastopi i dok tečnost ne bude gustine meda. Smokve ocediti pa lagano dodavati u ušpinovani šećer. Smokve kuvati prvo na jačoj vatri a zatim smanjiti vatru i obavezno skidati penu svo vreme. Šerpu povremeno blago protresti da bi se smokve podjednako skuvale, nemojte ih mešati kašikom kako se ne bi raspale. 2 limuna iseći na kolutove,izbaciti koštice i pred kraj kuvanja slatkog dodati u šerpu. Ukoliko je preostalo pene skinite je kašikom. Znaćete da je slatko gotovo kada na drvenu varjaču kapnete tečnost iz šerpe i ono se ne razliva. Sklonite slatko sa šporeta i prekrite ga vlažnom krpom,ostavite ga da odstoji do narednog dana. Sutra dan hladno slatko sipajte u hladne tegle i zatvorite poklopcem.

Video recept :


четвртак, 13. август 2020.

Fantazija kolač

 

Fantazija kolač

Sastojci :


Keks za podlogu


Krem od narandže :


1 l soka od narandže

6 kašika šećera

200 g griza


Krema 2 :


1 l mleka

3 pudinga od vanile

5 kašika šećera


Dekoracija :


3 kesice šlaga



Fantazija kolač


Priprema :


U kalup veličine 22 x 33 cm poredjajte keks.

U dublju posudu za kuvanje dodati 1 litru soka od naradže ili nekog 

drugog soka po želji.

Zatim dodati 6 kašika šećera I mešati sve dok se šećer ne rastopi.

Kuvati sve dok sok ne počne da baca ključ,kada baci ključ uz 

konstantno mešanje lagano dodavati griz u mlazevima.

Kuvati sve dok se ne zgusne.

Preliti vruči fil preko keksa I fino rasporediti.

Veći deo mleka od 1 litre staviti u posudu da se kuva, a u drugoj 

posudi dodati 3 pudinga od vanile kao I 5 kašika šećera I razmutiti sa

ostatkom mleka.

Dobro razmutiti kako ne bi ostalo grudvica.

Pre nego što mleko počne da vri dodati lagano razmućenii puding I 

skuvati ga sa mlekom.

Mešati sve dok se ne zgusne.

Dobijeni vrući puding izliti preko kreme od griza I fino rasporediti.

Ostaviti kolač da se ohladi pa utući 3 šlaga I fino rasporediti I 

dekorisati po želji.


Video priprema :




субота, 1. август 2020.

Kolač sa rogačem


Ovo je jedan kremast, preukusan I veoma sočan kolač koji 

već godinama pravim i obožavam.


Kolac sa rogacem



Potrebno je :



Za koru :

6 jaja

3 kašike šećera

3 kašike brašna

3 kašike mlevenog rogača

pola kesice praška za pecivo


Za fil :

500g kisele pavlake sa 20% mm
200g šećera u prahu

Za glazuru :
100g čokolade za kuvanje
100g margarina


Priprema :


Pleh veličine 35 x25 cm obložiti pek papirom.

U dublju posudu za mućenje dodati 6 belanaca.

Umutiti čvrst sneg od belanaca zatim postepeno dodavati 3 

kašike šećera pa mutiti sve dok se šećer ne rastopi.

Dodavati 6 žumanaca jedno po jedno u masu uz lagano 

mućenje mixerom.

U dobijenu masu dodati 3 kašike brašna,3 kašike mlevenog 

rogača kao I pola kesice praška za pecivo. Varjačom lagano 

sve sjediniti.

Dobijenu smesu izliti u pripremljeni pleh i fino rasporediti.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Čačkalicom proveriti da li je kora ispečena.


U posudu dodati 500 g kisele pavlake kao I 200 g šećera u 

prahu.

Sjediniti varjačom kiselu pavlaku I šećer u prahu.


Izliti fil na pečenu koru,fino rasporediti pa ostaviti da se 

ohladi.

Prelazimo na glazuru, u posudu dodati 100 g crne čokolade 

za kuvanje, kao I 100 g margarina pa rastopiti na laganoj 

vatri ili u mikrotalasnoj.

Izliti preko ohladjenog kolača I fino rasporediti.

Ostaviti kolač par sati u frižideru kako bi se fino stegao.

Seći pa poslužiti. 


Video priprema :


 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design