Lenja pita sa jabukama je jedan od onih recepata naših baka koji ne izlazi iz mode.Često je pravim jer je preukusna,lagana i podseća me na detinjstvo.
Potrebno je : Testo : 500 g brašna 150 g šećera 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 1 jaje 1,5 dcl mleka 200 g masti ili 250 g margarina Fil : 1,5 kg jabuka 150 g šećera 1 vanilin šećer 1 kašika griza
![]() |
Priprema :
Kilu i po jabuka oprati i narendati.
U dublju posudu dodati jedno jaje,200 g masti,150 g šećera,1 prašak za pecivo kao i 1 vanilin šećer.
Varjačom sve lepo sjediniti.
Lagano dodavati 500 g brašna i 1,5 dcl mleka pa zamesiti testo.
Testo umesiti tako da se ono ne lepi za posudu.
Pleh veličine 35 x 25 cm namazati mašću i pobrašnjaviti sa brašnom.
Pobrašnjaviti malo sto pa na njega prebaciti dobijeno testo.
Oblikovati ga u valjak pa podeliti na dva dela.
Prvi deo lagano razvući oklagijom u srazmeri sa veličinom pleha.
Razvučeno testo malo posuti brašnom kao i oklagiju.
Lagano zarolati testo na oklagiju pa prebaciti ga u djuvečaru, fino rasporedito i potisnuti.
Narendane jabuke ocediti od soka,dodati 150 g šećera,1 kašiku griza kao i 1 vanilin šećer.
Sjediniti sve rukama.
Rasporediti jabuke preko testa i malo potisnuti.
Šporet zagrejati na 200 stepeni.
Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa.
Razvucite ga oklagijom,prebacite preko narendanih jabuka i lagano potisnite.
Izbodite viljuškom testo na više strana.
Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni.
Video priprema :
0 коментара:
Постави коментар