Slatko od smokvi je definitvno najlepše slatko koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Preukusno je,prelepo izgleda i definitivno je dobitna kombinacija sa ovim voćem.
2 kg Smokvi operite i odsecite im drške. Čačkalicom izbosti svaku smokvu na par mesta. U 2 dcl hladne vode dodati 2 kesice limuntusa. Dobro promešati kako bi se limuntus rastopio. Zatim preliti preko smokvi. Dodati još vode toliko da se potope sve smokve. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta. U medjuvremenu u dublju posudu za kuvanje dodati 4 dcl vode, 2 kg šećera kao i 2 vanil šećera. Promešati šećer i vodu. Prebaciti na šporet da se kuva sve dok se šećer ne rastopi i dok tečnost ne bude gustine meda. Smokve ocediti pa lagano dodavati u ušpinovani šećer. Smokve kuvati prvo na jačoj vatri a zatim smanjiti vatru i obavezno skidati penu svo vreme. Šerpu povremeno blago protresti da bi se smokve podjednako skuvale, nemojte ih mešati kašikom kako se ne bi raspale. 2 limuna iseći na kolutove,izbaciti koštice i pred kraj kuvanja slatkog dodati u šerpu. Ukoliko je preostalo pene skinite je kašikom. Znaćete da je slatko gotovo kada na drvenu varjaču kapnete tečnost iz šerpe i ono se ne razliva. Sklonite slatko sa šporeta i prekrite ga vlažnom krpom,ostavite ga da odstoji do narednog dana. Sutra dan hladno slatko sipajte u hladne tegle i zatvorite poklopcem.
Video recept :
0 коментара:
Постави коментар