недеља, 3. мај 2020.

Mozaik kolač


Kolač koji je idealan za sve ljubitelje ratluka i kandiranog 

voća. Fantastičnog je izgleda, dekorativan je i oduševiće vas 

svojim predivnom ukusom.






Potrebno je :

Za piškotu :


120 g brašna

120 g šećera

100 kandiranih kajsija

120 g prženih oraha

200 g ratluka isečenog na kockice

7 belanaca

1 prašak za pecivo

kroz prste soli



Za fil :


7 žumanaca

150 g šećera

250 g margarina (sobne temperature)

1 list od oblande

1 vanilin šećer





Priprema :


U posudu za mućenje dodati belanca i mutiti sa malo soli, 

kad se umuti dodavati lagano šećer i mutiti sve dok se šećer 

ne otopi i dok ne dobijemo čvrstu šaum penu.

U dublju posudu dodati brašno i prašak za pecivo i 

promešati. Zatim u to dodavati kašiku po kašiku ratluka i 

mešati.Dodavati takodje i kajsije kašiku po kašiku i takodje 

mešati i na kraju takodje i propržene orahe. Sve to lagano u 

više tura umešati i sjediniti špatulom sa utučenim belancima.

U pleh veličine 20 x30 cm postaviti pek papir a šporet 

uključiti na 170 stepeni.

Izliti dobijenu smesu i fino rasporediti, peći 25 minuta.

Dok se piškota peče pripremiti fil.

U posudu za mućenje dodati žumanca, šečer i vanil šećer i 

mutiti sve dok se šećer ne rastopi i dok se sve fino ne 

sjedini. 

Kuvati na pari sve dok ne dobijemo fil. Kada se fil skuva 

ostaviti po strani da se ohladi.

Na ispečenu piškotu postaviti pek papir i okrenuti na tacni. 

Skinuti pek papir na kom se pekla piškota i ostaviti da se 

ohladi.

Oblandu saseći nožem 2 x u srazmeri sa ispečenom 

piškotom koju smo ispekli.

Kada se fil ohladio umutiti margarin mikserom pa dodavati 

kašiku po kašiku skuvanog ohladjenog fila koji smo dobili.

Na tacnu postavljamo prvu oblandu a fil delimo na dva 

jednaka dela. Premazujemo prvu oblandu sa prvim delom 

fila.Zatim postavljamo piškotu preko premazanog fila. 

Piškotu premazujemo sa drugim delom fila svuda 

podjednako i na kraju postavljamo drugu oblandu.

(Prva oblanda – Prvi deo fila – Piškota – Drugi deo fila – 

Druga oblanda)

Malo potisnuti prstima kolač kako bi se fil zalepio za oblande 

i ostaviti u frižider na nekih 3 sata da se kolač stegne.

Zatim izdekorisati topljenom čokoladom ili po želji pa seći i 

poslužiti.

Uživajte! :)


Video priprema :




0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design