Kolač koji je idealan za sve ljubitelje ratluka i kandiranog
voća.
Fantastičnog je izgleda, dekorativan je i oduševiće vas
svojim
predivnom ukusom.
Potrebno je :
Za
piškotu :
120
g brašna
120
g šećera
100
kandiranih kajsija
120
g prženih oraha
200
g ratluka isečenog na kockice
7
belanaca
1
prašak za pecivo
kroz
prste soli
Za
fil :
7
žumanaca
150
g šećera
250
g margarina (sobne temperature)
1
list od oblande
1
vanilin šećer
Priprema
:
U
posudu za mućenje dodati belanca i mutiti sa malo soli,
kad se umuti
dodavati lagano šećer i mutiti sve dok se šećer
ne otopi i dok ne
dobijemo čvrstu šaum penu.
U
dublju posudu dodati brašno i prašak za pecivo i
promešati. Zatim
u to dodavati kašiku po kašiku ratluka i
mešati.Dodavati takodje i
kajsije kašiku po kašiku i takodje
mešati i na kraju takodje i
propržene orahe. Sve to lagano u
više tura umešati i sjediniti
špatulom sa utučenim belancima.
U
pleh veličine 20 x30 cm postaviti pek papir a šporet
uključiti na
170 stepeni.
Izliti
dobijenu smesu i fino rasporediti, peći 25 minuta.
Dok
se piškota peče pripremiti fil.
U
posudu za mućenje dodati žumanca, šečer i vanil šećer i
mutiti
sve dok se šećer ne rastopi i dok se sve fino ne
sjedini.
Kuvati na
pari sve dok ne dobijemo fil. Kada se fil skuva
ostaviti po strani da
se ohladi.
Na
ispečenu piškotu postaviti pek papir i okrenuti na tacni.
Skinuti
pek papir na kom se pekla piškota i ostaviti da se
ohladi.
Oblandu
saseći nožem 2 x u srazmeri sa ispečenom
piškotom koju smo
ispekli.
Kada
se fil ohladio umutiti margarin mikserom pa dodavati
kašiku po
kašiku skuvanog ohladjenog fila koji smo dobili.
Na
tacnu postavljamo prvu oblandu a fil delimo na dva
jednaka dela.
Premazujemo prvu oblandu sa prvim delom
fila.Zatim postavljamo
piškotu preko premazanog fila.
Piškotu premazujemo sa drugim delom
fila svuda
podjednako i na kraju postavljamo drugu oblandu.
(Prva
oblanda – Prvi deo fila – Piškota – Drugi deo fila –
Druga
oblanda)
Malo
potisnuti prstima kolač kako bi se fil zalepio za oblande
i ostaviti
u frižider na nekih 3 sata da se kolač stegne.
Zatim
izdekorisati topljenom čokoladom ili po želji pa seći i
poslužiti.
Uživajte!
:)
Video priprema :
0 коментара:
Постави коментар