недеља, 6. децембар 2020.

Sarma

Domaća sarma je definitivno jedno od mojih omiljenih jela, super je ideja za kako svečani tako i porodični ručak.  Danas sa vama delim svoj način kako napraviti sarmu.

Sarma ili sarmice je tradicionalno grčko, srpsko i tursko jelo, vrlo popularno na Balkanu, koje se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uvije u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima Srbije i Grčke sarma se uvija u lišće vinove loze a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku. Na ovakav način sarme se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim slavama i veseljima.


Sarma


Sastojci :

1 kg mlevenog mesa
3 glavice crnog luka
3 jajeta
4 čena belog luka
3 kašike vegete
1 kašika slatke mlevene paprike
2 kašičice bigera
1 šolja pirinče


Zaprška :

1 manja glavica crnog luka
2 kašike masti
1 kašika brašna
1.5 kašičica slatka mlevene paprike



Sarma



Priprema :

U dublju posudu za mešenje dodati 1 kg mlevenog mesa. 3 jajeta,1 kašiku slatke paprike,2 kašičice bibera i 3 kašike vegete.
Dodati 3 glavice iseckanog luka,4 čena iseckanog belog luka i sve fino rukama sjediniti.
Dodati 1 šolje oprane pirinče i sjediniti sve.
Pripremiti 30 listova ili oko kilu i po kiselog kupusa.
Postaviti list fino na dlan i dodati kašiku smese od mesa na list.
Presaviti list sa strane preko mesa,zatim presavite odole i fino zarolajte do kraja, zatvoriti od gore sarmu prstom kako se ne bi rascvetala tokom kuvanja.
Postupak ponavljati sve dok se ne utroši sav materijal.
Dno šerpe obložiti sa listovima kiselog kupusa.
Zatim redjati sarme jednu do druge uspravno ali tako da krajevi koji ste zatvorili prstom budu ka gore.
Dodati 4 -5 lovorova lista.
Prebaciti na šporet i dodati vode toliko da prekrije sarme.
Kuvati sarme na srednjoj temperaturi 2 sata.
Nakon dva sata prelazimo na pripremu zaprške. U posudu dodati 1 manju glavicu isečenog crnog luka i 2 kašike masti.
Propržiti luk.
Kad se proprži dodati kašikicu i po slatke mlevene paprike, nastaviti mešanje, zatim dodati 1 varjaču brašna i konstantno mešati.
Sarmu preliti sa gotovom zaprškom i dodati vode toliko da prelije sarme.
Smanjiti temperaturu i kuvati još 15 minuta.
Prijatno!

Video priprema :


0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design