Grčke ćufte u paradajz sosu ili u Grčkoj dobro poznate kao Soutzoukakia je jedan veoma preukusan i aromatičan porodični ručak. Ćufte su spolja hrskave a iznutra meke kao duša, dok je sos preukusan i ima savršenu aromu. Što u kombinaciji čini ovo tradicionalno jelo pun pogodak! Grčke ćufte u paradajz sosu su definitivno jedno od mojih omiljenih jela iz Grčke i obavezno je jednom nedeljno na mom meniju.
Sastojci :
Za ćufte :
500 g mešanog mlevenog mesa
200 g prezle
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
kapičica soli
1,5 kašičica kumina
malo bibera
2 čena belog luka
Plus :
100 g brašna za valjanje ćufti
Za paradajz sos :
1 kašika maslinovog ulja
1 srednji crni luk
pola kašike šećera
2 manja štapića cimeta
4 lovorova lista
800 g pasiranog paradajza iz konzerve
250 ml vode
1 kocka pileće supe
malo origana kroz prste po želji
Priprema :
U dublju posudu za mešenje dodati 500 g mešanog mlevenog mesa, 200 g prezle, 1 jaje, 50 ml maslinovog ulja, 100 ml mleka,kašičicu soli,jednu i po kašičicu kumina,
malo bibera, 2 čena belog luka.
Sjediniti rukama sve sastojke.
U posudu pripremiti 100 g brašna.
Rukama vaditi od smese i oblikovati dugačke ovalne oblike, što je i tradicionalni oblik ovih ćufti.
Uvaljati ih u brašno sa svih strana i redjati na tacnu.
Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
U dublji tiganj dodati i zagrejati ulje na srednjoj vatri.
U vrelo ulje dodavati lagano jednu po jednu ćuftu.
Pržiti ih sa obe strane dok ne dobiju zlatno braon boju.
Kad se isprže izvadite ih i poredjajte u posudu obloženu papirnim ubrusom ili salvetom da se iscede od suvišnog ulja.
Prelazimo na pripremu paradajz sosa.
U dublji tiganj dodati 1 kašiku maslinovog ulja, 1 srednje iseckani crni luk i propržiti ga.
Dodati pola kašike šećera i dinstati luk sve dok se fino ne karamelizuje.
Dodati 2 manja štapića cimeta, 4 lovorova lista, dodati 800 g pasirasnog paradajza iz konzerve i promešati.
Dodati 250 ml vode kao i 1 kocku kokošije supe.
Rasporediti ćufte u sos, preklopiti poklopcem i kuvati ih na srednjoj vatri oko 15 minuta sve dok se sos fino ne zgusne.
Za još lepšu aromu po želji dodati i malo origana kroz prste.
Kad sos dobije finu gustinu znaćete da su ćufte spremne.
Ovo jelo je najlepše kad se servira sa rižom.
Uživajte!
Video priprema :
0 коментара:
Постави коментар