Sastojci:
pola paketa (250g) piškota ili keksa
Voćni fil:
1/2 kg malina
18 kašika šećera
6 dcl vode
14 kašika griza
Krem :
1 l mlijeka
3 kašike (na vrh) gustina
10 kašika griza
12 kašika šećera - ili više po želji
Glazura:
oko 1.5 dcl mleka
25 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
Staviti voće, vodu i šecer da se kuva. Pre vrenja umešati žicom griz. Lakše je prethodno odbrojati potrebne kašike griza u veću šolju i lagano sipati uz mešanje. Kuvati 3-5 min uz povremeno mešanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer se brzo stvrdnjava. Ostaviti sa strane i skuvati krem.
6 dcl mleka staviti da se kuva, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi griz, gustin i šećer. Ukuvati u vrelo mleko, nek vri 5 min povremeno mešajuci. Skloniti sa vatre, ubaciti 25 g margarina i dobro izmutiti. Odmah preliti preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremate glazuru.
U manju posudu uliti malo mleka, oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuvanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mešati dok se sve ne rastopi. Povremeno skloniti sa vatre.Pazite da vam ne zagori!!! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudvica.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Drzati u frižideru, najbolje preko noći, da se dobro stegne i ohladi.
0 коментара:
Постави коментар