I evo me nazad posle kratkog odmora koji sam proveo u predivnoj Grčkoj donosim vam novi recept za Tiramisu Tortu sa piškotama koju ćete obožavati jer je veoma ukusna i sočna!
Kora :
Kora :
2 jajeta
75 g šećera
1 vanillin šećer
1 malo soli kroz prste
75 g brašna
1 kašikica prašak za pecivo
25 g gustina
1 kašikica kakaa
Sirup / Preliv :
1 kašika šećera
1 kašika kakaa
1 dl mleka
75 ml Espresso ili jake kafe, hladne
1-2 kašike Amaretto likera ili nekog drugog likera od kafe
Fil :
250 g mascarpone sira
125 g Quarka
50 g šećer
1 kašika Amaretto likera
2 ½ dl slatke pavlake
1 Krem fix
Još :
100 g piškota
Za ukrašavanje:
Kakao
Priprema :
Kora :
Umutimo jaja a najjačoj brzini oko 1 minuta, nakon toga pomešamo vanil šećer sa šećerom i malo soli kroz prste i to dodamo u jaja,mutimo još 2 minuta. Pomešamo brašno sa praškom za pecivo, gustinom i kakaom i dodamo u smesu.Kratko mutimo na najslabijoj jačini da se sastojci sjedine.Dobijenu smesu izlivamo u kalup od 26 cm na koji smo obložili pek papir i fino rasporedimo. Pečemo u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Preliv :
Mleko zakuvajte sa kakaom i šećerom pa dodajte Amaretto liker i hladnu kafu. I to lepo izmešajte.
Koru izbodite čačkalicom na više mesta pa prelite preko cele kore polovinu dobijenog sirupa.Ostavite pola sata kako bi upilo.
Fil :
Slatku pavlaku umutite sa krem fixom pa ostavite po strani. U odvojenoj posudi umutite Mascarpone sir, Amaretto liker, Quark i šećer pa u tu smesu polako dodavajte umućenu slatku pavlaku i mešajte ručno i lagano dok se sve ne sjedini.
Nakon što je kora upila sirup uzmite polovinu od dobijenog fila i premažite preko kore,fino rasporedite. Preko fila poredjajte piškote,prelite ih drugim delom sirupa pa zatim premažite preko piškota drugi deo fila i fino ga rasporedite. Ostavite tortu u frižider na 4 sata kako bi se stegla pa izvadite iz kalupa i pred serviranje pospite od gore kakaom.
Uživajte! :)
Video recept :
Uživajte! :)
Video recept :
0 коментара:
Постави коментар