уторак, 15. мај 2018.

Posna baklava sa višnjama

Kombinacija višanja,orasa i keksa daje ovoj baklavi savršen unikatan ukus.  Baklava je osvežavajuća i idealna je za ove tople dane. 



Potrebno je :


500 g tankih kora za baklavu

Fil :

600 g očišćenih višanja
200 g mlevenog posnog keksa
200 g mlevenih oraha
2 kašike griza

Sirup :

9 dcl vode
700 g šećera
2 kesice vanilinog šećera

Za premazivanje kora:

1,5 dcl ulja
1,5 dcl gazirane vode




Priprema :

Kore podeliti tako da svaki rolat ima po tri kore kako bismo dobili 6 rolata. Gaziranu vodu i ulje staviti u manju posudu i dobro sjediniti.

Fil : Višnje staviti u cetku da se odlede i sačuvati sok koji su višnje otpustile. U vanglicu staviti višnje, dodati mleveni keks, mlevene orahe i griz i zatim dobro promešati. Dodati malo soka od višanja po potrebi. Treba da se dobije gusta smesa, ali da bude natopljena.

Sirup : Prvo staviti sirup da se kuva, pa praviti baklavu. Šećer staviti u dublju posudu, naliti sa vodom i staviti da se kuva i povremeno promešati. Kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i na umerenoj vatri kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre, dodati vanilin šećer , promešati i ostaviti da se ohladi.

Priprema baklave : Na radnu površinu raširiti jednu koru. Silikonskom četkicom, celu koru premazati mešavinom ulja i vode. Preklopiti sa drugom korom, pa i nju premazati. Staviti treću koru, premazati je uljem i vodom, pa na širu stranu (koja je prema vama), pri kraju kore, celom dužinom, rasporediti deo fila. Fil podeliti na onoliko delova koliko imate rolata, da bi bio svuda iste količine.

Stranice kora saviti malo ka unutra, pa koru, čvrsto, zaviti u rolat. Rolat prebaciti u odgovarajući, pleh koji je, prethodno, podmazan uljem. Na isti način napraviti i ostale rolate.
Napravljene rolate iseći na parčiće, pa ih premazati sa ostatkom mešavine ulja i vode. Staviti da se baklava peče, u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni.
Kada baklava dobije lepu, rumenu, boju izvaditi pleh iz rerne. Oštrim nožem odvojiti već isečene parčiće baklave. Baklavu preliti sa ohlađenim sirupom. U početku će baklava plivati u sirupu, ali kada odstoji, ona će sav sirup upiti.
Ohlađenu baklavu staviti u frižider, najmanje tri sata, pa je poslužiti.


Nove recepte možete pratiti putem moje FB stranice , Instagrama ili putem Google Plus Profila

0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design