среда, 14. март 2018.

Grčka Portokalopita - Pita od narandže




Sastojci:

500 g kora za pite
180 g šećera
200 ml jogurta
250 ml ulja
2 jaja
1 kesica praška za pecivo
sitno rendana kora od 2 pomorandže

Sastojci za sirup:

400 g šećera
500 ml vode
sok od 2 pomorandže

Priprema:

Kore je najpre potrebno prosušiti. Uključite rernu na 100 °C. Jednu po jednu koru nagužvajte i rasporedite u veliki pleh od rerne. Stavite ih u zagrejanu rernu i ostavite da se prosuše oko 30 minuta. Nakon što ste prosušene kore izvadili iz rerne, podignite temperaturu na 180 °C. U velikoj vangli izmešajte šećer, jogurt, ulje, jaja, prašak za pecivo i rendanu koru od pomorandže. Ovo je najbolje uraditi žicom za mućenje ili kratko mikserom jer je važno da se sastojci dobro izmešaju. U tečnu masu dodavajte deo po deo prosušenih kora i dobro izmešajte, da se sve kore pokvase (nikako ne sme ostati suvih delova jer će nakon pečenja biti slepljeni i tvrdi). Kada ste dodali sve kore i dobro izmešali, masu preručite u pleh dimenzija oko 25 x 35 cm koji ste premazali uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 30 do 40 minuta, dok površina pite lepo ne porumeni. Pečenu pitu ostavite da se u potpunosti ohladi. Kada je pita hladna, u šerpicu sipajte sastojke za sirup tj. šećer, vodu i sok od 2 pomorandže. Stavite da proključa, pa krčkajte desetak minuta. Vreli sirup prelijte preko hladne pite. Ostavite da se dobro upije i ohladi. Najbolje je da kolač sečete sledećeg dana.


0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design