понедељак, 28. децембар 2020.

Grčke ćufte u paradajz sosu - Soutzoukakia

Grčke ćufte u paradajz sosu ili u Grčkoj dobro poznate kao Soutzoukakia je jedan veoma preukusan i aromatičan porodični ručak. Ćufte su spolja hrskave a iznutra meke kao duša, dok je sos preukusan i ima savršenu aromu. Što u kombinaciji čini ovo tradicionalno jelo pun pogodak! Grčke ćufte u paradajz sosu su definitivno jedno od mojih omiljenih jela iz Grčke i obavezno je jednom nedeljno na mom meniju.


Grčke ćufte u paradajz sosu - Soutzoukakia



Sastojci : Za ćufte : 500 g mešanog mlevenog mesa 200 g prezle 1 jaje 50 ml maslinovog ulja 100 ml mleka kapičica soli 1,5 kašičica kumina malo bibera 2 čena belog luka Plus : 100 g brašna za valjanje ćufti Za paradajz sos : 1 kašika maslinovog ulja 1 srednji crni luk pola kašike šećera 2 manja štapića cimeta 4 lovorova lista 800 g pasiranog paradajza iz konzerve 250 ml vode 1 kocka pileće supe malo origana kroz prste po želji


Grčke ćufte u paradajz sosu - Soutzoukakia




Priprema :

U dublju posudu za mešenje dodati 500 g mešanog mlevenog mesa, 200 g prezle, 1 jaje, 50 ml maslinovog ulja, 100 ml mleka,kašičicu soli,jednu i po kašičicu kumina, malo bibera, 2 čena belog luka. Sjediniti rukama sve sastojke. U posudu pripremiti 100 g brašna. Rukama vaditi od smese i oblikovati dugačke ovalne oblike, što je i tradicionalni oblik ovih ćufti. Uvaljati ih u brašno sa svih strana i redjati na tacnu. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. U dublji tiganj dodati i zagrejati ulje na srednjoj vatri. U vrelo ulje dodavati lagano jednu po jednu ćuftu. Pržiti ih sa obe strane dok ne dobiju zlatno braon boju. Kad se isprže izvadite ih i poredjajte u posudu obloženu papirnim ubrusom ili salvetom da se iscede od suvišnog ulja. Prelazimo na pripremu paradajz sosa. U dublji tiganj dodati 1 kašiku maslinovog ulja, 1 srednje iseckani crni luk i propržiti ga. Dodati pola kašike šećera i dinstati luk sve dok se fino ne karamelizuje. Dodati 2 manja štapića cimeta, 4 lovorova lista, dodati 800 g pasirasnog paradajza iz konzerve i promešati. Dodati 250 ml vode kao i 1 kocku kokošije supe. Rasporediti ćufte u sos, preklopiti poklopcem i kuvati ih na srednjoj vatri oko 15 minuta sve dok se sos fino ne zgusne. Za još lepšu aromu po želji dodati i malo origana kroz prste. Kad sos dobije finu gustinu znaćete da su ćufte spremne. Ovo jelo je najlepše kad se servira sa rižom. Uživajte!

Video priprema :



0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design