недеља, 11. октобар 2015.

Ledene mak kocke


Potrebno je :


Za biskvit :

7 belanaca
60 g šećera
2 vanilin šećera 
150 g maka
50 g gustina
2 kašikice praška za pecivo
200 ml mleka

Za krem :

7 žumanaca
90 g šećera
100 g gustina
1 l mleka
250 g maslaca
50 g šećera u prahu
3 šlaga


Priprema :


Belance pomoću mixera istucite u čvrsti sneg.
Šećer pomešajte sa vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u sneg od belanaca neprestano mešajuci kako bi se šecer u potpunosti rastopio.
Mak sameljite, stavite u posudu pa pomešajte gustin i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljno pomoću varjace umešajte u istučeni sneg.
Pripremljenu smesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrejanoj na 180° C oko 20 minuta.
Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte sa 200 ml toplog mleka.
Žumancima dodajte šećer, gustin, 100 ml hladnog mleka i dobro izmešajte kako biste dobili glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka stavite na vatru da se zakuva.
Kada je mleko skuvano uklonite ga sa vatre i u njega pomocu varjace umešajte pripremljenu smesu. Vratite na laganu vatru i neprestano mešajući kuvajte oko 2-3 minuta. Uklonite sa vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne mešalice zajedno dobro istucite te ga izmešajte sa ohlađenim kremom.
Kremu ravnomerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u frizider na 30-ak minuta kako bi se krem stisnuo.Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u frižider na barem 1 sat.
Uživajte! :)

0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design