субота, 22. јануар 2022.

Mekike

Mekike su preukusne, meke  i prave domaće po receptu koji svima uspeva.

Ove mekike pravimo po ovom receptu  već dugi niz godina i uvek nas oduševe ukusom i mekoćom.

Takodje ovaj recept je i postan za sve koji postite. :) 






Sastojci :


5 dcl vode

1 kašika šećera

1 kašika soli

40 g svežeg kvasca

50 ml ulja

900 g brašna







Priprema :



U dublju posudu za mešenje dodati 5 dcl vode, usitnite rukama 40 g svežeg kvasca zatim dodajte 1 kašiku šećera i promešajte.

Dodajite po malo brašna od 900 g uz konstantno mešanje, kao i po malo ulja od 50 ml.

Dodajte 1 kašiku soli. Dodajte preostalo brašno kao i preostalo ulje i zamesite glatko testo.

Prekrite ga krpom i ostavite da odstoji 1 sat kako bi naraslo.

Pospite podlogu sa malo brašna,prebacite testo i premesite ga.

Po potrebi pospite još malo brašna.

Razvucite testo oklagijom pa ga preokrenite na drugu stranu.

Gledajte da vam je razvučeno testo nekih 1 do 1,5 cm debljine.






Secite pravugaonike od testa pa ih prebacite na tacnu posutu brašnom.

Dodajte i zagrejte ulje u tiganju pa zasecite po sredini svaku mekiku i lagano ih spustaštajte u vrelo ulje.

Pržite ih sve dok ne dobiju zlatnu boju pa ih okrenite na drugu stranu.

Kada su gotove prebacite ih na tacnu sa kuhinjskim papirom.

Isti postupak ponovite i sa preostalim mekikama.

Uživajte! :)


Video priprema :




0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design