недеља, 18. март 2018.

Štrudla sa makom




Potrebno je :

1 kvasac
3 dl mleka
1,5 dl ulja
2 dl vode
1 kg brašna
2 jaja
500-600 g maka
3 kašike šećera
2 kafene kašikice soli
Za premaz štrudli :
50 g margarina
1 jaje
Za pripremu fila od maka potrebno je :
Mak
Mleko po potrebi
Oko 300 g šećera

Priprema :

Kvasac izmrviti u jednoj posudi pa mu dodati jednu kašiku šećera i jednu kašiku brašna.Zatim prelijemo sa malo mleka koje smo odvojili od 3 dl i izmešamo. Bitno je da je mleko toplo kako bi kvasac lakše narastao. Poklopimo smesu tanjirom i ostavimo da kvasac proradi nekih 10 - 15 minuta.
U posudu u kojoj ćemo mesiti dodajemo brašno nekih 500 -600 g pa mu dodajemo mlako mleko,ulje,mlaku vodu,so i šećer i jaja zatim mu dodati još kvasac koji smo ostavili da naidje i dobro promešati varjačom kako bi se brašno sjedinilo sa svim sastojcima. Kad se sve lepo sjedini zamesiti sve dobro rukom.
Ostaviti da kisne 30 minuta na toplom zatim kada se testo udvostruči istresti na radnu površinu i podeliti ga na 4 jufke pa ga ostaviti 10 min.
Za to vreme u posudu za kuvanje staviti šećer i mleko da provri pa zakuvati mak, promešati ga i ostaviti da se prohladi.Prvu jufku razvuci tanko i lepo rasporediti mak po testu,uviti ga u rolat i staviti u tepsiju u koju smo prethodno stavili papir za pečenje.Sa ostale tri jufke uraditi isto i na kraju premazati ih umućenim jajetom i otopljenim margarinom.
Izbosti štrudle čačkalicom više puta kako bih vazduh izašao od gore.
Sačekati da uskisne testo 15-20 min pa ga prekriti papirom za pečenje kako ne bi izgorelo odgore i peći na 180 stepeni 40 minuta.
Pečene štrudle izvaditi iz rerne i prekriti krpom da se prohlade zatim seći i poslužiti.


Nove recepte možete pratiti putem moje FB stranice , Instagrama ili putem Google Plus Profila .

0 коментара:

Постави коментар

 

Život sa osmehom Template by Ipietoon Cute Blog Design